Messi de Hulphond

Geplaatst op

Een tijdje geleden leerde ik bij toeval Chantal kennen. Als hondenvriend was ik onmiddellijk onder de indruk van haar toenmalige hulphond Neeltje, die haar bij allerlei dagdagelijkse activiteiten hielp. Neeltje was al aardig op leeftijd en zou binnenkort met pensioen gaan. De nieuwe hulphond van Chantal was inmiddels in opleiding om binnenkort de taak van Neeltje over te nemen. Nieuwsgierig als ik ben en natuurlijk als fervent hondenfotograaf, stelde ik voor om een keer met Chantal en haar nieuwe hulphond Messi op pad te gaan voor een fotoshoot. Uiteraard met als doel in beeld vast te leggen hoe bijzonder hulphonden zijn. Voor dit blog vroeg ik aan Chantal of zij haar ervaringen wilde delen. En zie hier het verhaal van Chantal en Messi de hulphond.

Chantal & Messi

In 2006 kreeg ik mijn eerste ADL hulphond Djuna, een kruising golden retriever met border collie. Ze werd op haar 5de helaas afgekeurd wegens medische problemen. Neeltje, een kortharige labradoodle, kwam Djuna vervangen en heeft gewerkt van haar 2de tot 10e levensjaar. Met 10 jaar gaan alle hulphonden met pensioen, zodat ze kunnen genieten van hun welverdiende rust bij jezelf of bij een gastgezin. Messi, een kruising golden retriever met schotse collie,  is mijn 3de ADL hulphond en is sinds januari 2020 bij mij.

Je hebt verschillende soorten hulphonden. Niet alleen het ras, maar ook de functie is verschillend. Ik heb een ADL hulphond van Stichting Hulphond Nederland. ADL staat voor Algemene Dagelijkse Levensbehoeften. Messi helpt me bijvoorbeeld met mijn jas aan/uitdoen, schoenen en sokken uittrekken, dingen van de grond oprapen die ik heb laten vallen, betalen in de winkel door mijn beurs af te geven, licht aan/uitdoen, liftknoppen indrukken, lades openen en hier iets uitpakken, koelkast openen, banaan pellen, wc knop doortrekken, iets achter uit mijn tas pakken, dingen uit de rekken bij de supermarkt pakken en alle andere dingen die horen bij de ADL.

Messi helpt bij aan en uitkleden
Voorzichtig het vest uittrekken zonder het kapot te maken

Ook kan Messi signaleren. Dit hoort niet bij de standaardtaken van een ADL hulphond, maar Messi is zo gevoelig dat hij het wel kan. Zo maakt hij het licht aan als ik een nachtmerrie heb. En blokt hij mij als hij signaleert dat het niet goed met me gaat.

Doordat Messi mij zo veel helpt, kan ik zelfstandig (met een pgb) wonen in een appartement met tuin. En ik kan niet alleen zelfstandig wonen, maar ook zelfstandig op pad. Als mijn autosleutels vallen, raapt hij ze op. Wil ik wat drinken pakken, dan maakt hij de koelkast open. In het ziekenhuis bedient hij de liftknoppen, omdat ik daar niet bij kom. Kom ik niet bij de balie van een winkel, dan betaalt hij voor me, zodat we samen boodschappen kunnen doen.

Telefoon laten vallen? Messi brengt hem netjes naar Chantal
Voorzichtig geeft hij de telefoon aan Chantal
Messi kan zelfs een banaan pellen

Messi heeft een hesje waarop staat “niet afleiden”. Dit komt omdat Messi aan het werk is, als hij het hesje om heeft. Hij moet zich dan focussen op mij en zijn werkzaamheden. Dat is niet zielig, want als we in het veld zijn mag hij gewoon hond zijn en spelen met andere honden. Wel luisterend naar mijn commando’s. Daarnaast mag Messi niet geaaid worden, omdat ik hem niet zo goed kan aaien, dan andere mensen. Als Messi leert dat hij op de grond mag liggen om geaaid te worden, dan heb ik een probleem. Soms vinden mensen een hulphond zielig, maar als ik naar Messi kijk wordt hij meer uitgelaten dan menig huishoud en mag hij overal mee naar toe!

Messi is een hulphond die ook nog eens heel mooi kan poseren

Messi, maar elke hulphond, zorgt voor zoveel vrijheid, dat is in woorden niet uit te leggen.

Messi mag overal mee naartoe met Chantal

Wil je meer weten over hulphonden? Of wil je het werk van hulphonden steunen? Neem dan eens een kijkje op de website van hulphond.nl

Please follow and like us
fb-share-icon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *