Sfeer

Geplaatst op

Wat ik graag wil als ik een foto maak, is dat er een bepaald gevoel in de foto ligt. Dat het sfeer heeft. Als ik naar het werk van andere fotografen kijk, dan is dat ook hetgeen wat mij wel of niet raakt. Wat bepaalt of ik een foto een kunstwerkje vind of gewoon een leuke foto. Dat is niet alleen bij foto’s die buiten worden gemaakt het geval, maar zeker ook in de studio. Vorig jaar heb ik al een workshop gevolgd bij Monica van der Maden, die naar mijn mening een ster is in het creëren van een sfeerfoto met natuurlijk licht.

Foto gemaakt tijdens de workshop van Monica van der Maden

Maar in de studio, waar ik ook graag fotografeer, spelen heel andere zaken een rol. Je hebt hier geen mooie bomen, geen vergezichten, geen natuurlijke lichtinval. Je hebt alleen de achtergrondrol en het model en misschien wat accessoires. Het licht, een van de belangrijkste factoren die de sfeer bepaalt, moet je helemaal zelf regelen. Dat is mooi, mits je weet wat je doet. En daar kon ik nog wel wat over leren. Dus ging ik begin dit jaar naar een workshop “studiofotografie met honden” van Andreas Romijn. Daar waar Monica mijn grote voorbeeld in de buitenlucht is, daar is Andreas dat in de studio. Sinds de workshop die ik dit voorjaar bij hem gevolgd heb, is mijn studiofotografie een flink stuk verbeterd.

Foto gemaakt tijdens de workshop studiofotografie bij Andreas Romijn

Omdat ik erg gecharmeerd ben van de hand geverfde canvassen als achtergrond, iets waar Andreas ook gebruik van maakt, ben ik hier zelf ook mee aan de slag gegaan. En inmiddels heb ik zelf twee handgeverfde canvas achtergronden gemaakt en ophangen in mijn studio. Het zelf schilderen van mijn eigen canvassen triggerde extra mijn creativiteit. Steeds meer ging ik op zoek naar een meer schilderachtige look, in de zogenaamde stijl van de oude meesters.

Toen ik zag dat Andreas een workshop Mixing Styles ging doen met fine art fotografe Anja van Ast, die dit soort foto’s met mensen maakt, was ik er dan ook als de kippen bij om me aan te melden. Deze workshop zou een mix worden tussen de stijl van hondenfotograaf Andreas en fine art fotografe Anja.

Wat belangrijk is bij fine art fotografie is inderdaad de sfeer die je als fotograaf/kunstenaar wilt overbrengen. Dat doe je middels belichting, kleding, accessoires, poseren van het model en de nabewerking. Dat stuk nabewerking is iets waar ik ook uren mee bezig kan zijn zonder dat het verveelt. dus dat komt mooi uit!

Foto gemaakt tijdens de workshop Mixing Styles bij Andreas Romijn en Anja van Ast
Model: Fabienne Teeken

Zodra mijn plek op deze workshop zeker was, benaderde ik Ginny. Ik had haar en haar honden al eerder voor mijn lens gehad. Ik vroeg haar of ze model voor me zou willen zijn, zodat ik zo snel mogelijk na de workshop bij mij thuis zou kunnen oefenen met wat ik geleerd had. Ginny is geen model, maar wel erg fotogeniek en een vrouw met een gigantisch hart voor honden. Ik wist zeker dat zij het gevoel in de foto zou weten te leggen waar ik naar op zoek was.

Ginny vond het een super leuke uitdaging en we planden de shoot een week na de workshop. Omdat de kleding een belangrijk element vormt bij deze fotografie struinden we samen het web af, op zoek naar een geschikte jurk. Die vonden we, een koopje via Alie Expres. Zelf had ik ook nog wat accessoires van mezelf in gedachten. Voor de sieraden benaderde ik Monique Wezenberg van Eyes4Pearls, van haar mocht ik wat lenen uit haar prachtige parel collectie. Bij Bloemboetiek Chantalle, een bloemiste in de buurt die altijd zeer sfeervolle bloemstukken maakt, liet ik een passende bloemenkrans maken.

Een week na de zeer leerzame workshop was het dan zover. Ik zou zelf aan de slag gaan met Ginny en haar 14 jarige Spaanse adoptie hond Chance. Chance is qua wezen ook echt geknipt voor deze shoot, met zijn kalme, wijze en trouwe expressie. Wat ontzettend leuk om op deze manier een fotoshoot te doen. De foto’s hebben zoveel sfeer en hebben precies de schilderachtige look waar ik zo van houd. Zeg nou zelf, is het geen plaatje. Je waant je een paar eeuwen terug in de tijd. Helemaal wat ik voor ogen had!

Als je nou denkt, zoiets wil ik ook! Neem dat gerust contact met me op, samen kunnen we kijken naar wat mogelijk is en wat bij jou past.

Als een sprookje

Please follow and like us
fb-share-icon

2 reacties op “Sfeer&rdquo

 1. Hoi Sandra,
  Mooie foto’s van de honden! Ik wil voor mijn opleiding aan de foto vakschool ook enkele foto’s maken met honden en hun baas. Nu had ik 2 vragen:

  1) hoe stel jij je lichten op?
  2) wat voor materiaal gebruik jij om de canvas te maken??

 2. Hallo Manon,
  Dankjewel voor je compliment.
  Mijn lichtopstelling verschilt per stijl wat ik wil bereiken. Dus ik kan daar niet 1 antwoord op geven. Voor het canvas gebruik ik katoenen schildercanvas. Ik vind het erg leuk om daar creatief mee aan de slag te gaan. Het is wat werk, maar dan heb je wel wat 🙂
  Heel veel succes met je opleiding en veel plezier met fotograferen!

  Groetjes Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *