schapen drijven

Geplaatst op

Geschreven door Ginny Ouwehand met foto’s van Chica’s Click Fotografie

Een tijdje geleden vroeg Ginny me om foto’s te maken tijdens haar les schapendrijven met Indy. Wat was dat een leuke ervaring. Maar wat vooral ook erg leuk was, dat was om het verhaal van Ginny en Indy te horen. Ik dacht, dit verhaal moet gedeeld worden en dus vroeg ik Ginny of ze er iets over wilde schrijven. En dat wilde ze wel. Hier is haar verhaal…

Ginny en Indy onderweg naar de schapen

Indy is een red merle border collie teef van 2 jaar oud. Ze kwam in juli 2018 bij ons wonen toen ze een jaar oud was. Indy woonde daarvoor op een boerderij met veel andere honden. De gezondheid van haar baasje was achteruit gegaan en ze kon niet meer voor alle honden zorgen. Ik kwam Indy tegen op een border collie herplaatsingsgroep op Facebook. Indy was nog nooit buiten de poort van haar boerderij geweest en ze wist niks van de grote wereld. Ze leefde in een kennel en mocht overdag buiten spelen met haar vriendjes. Toen Indy bij ons kwam wonen was dan ook alles nieuw voor haar. Ze was een beetje onzeker maar niet bang. Na een paar weken zag ik voor het eerst haar instinct naar boven komen, het willen drijven. Ze deed dat bij mijn andere honden en ze werd er steeds meer intens in. Zodra ze die focus had, dan was mijn zeer lieve brave hond gewoon niet meer bereikbaar.
We begonnen meteen met een gehoorzaamheidscursus bij hondenschool De Vagebond in Stein, ook om onze band te versterken. Iets wat ik iedereen zou aanraden die een herplaatser in huis neemt. We waren tenslotte een nieuw team en mijn droom was om met Indy te gaan sporten. Behendigheid om precies te zijn. Dit zijn we kort na de cursus ook gaan doen bij Wildside Dogs. Indy bleef wel wat onzeker, vooral als ze dacht dat er druk op haar werd gelegd. Maar als ze aan het drijven was, andere honden dan, dan was het een heel andere hond. Zo zelfverzekerd, een echte werkhond. Ik vond dat ik er wat mee moest doen, voor Indy. Mijn eigen passie ligt dan wel bij de behendigheid maar als dit goed zou zijn voor Indy, dan waarom niet proberen. 

Indy, een echte werkhond

Ik loop regelmatig met mijn honden achter de hockeyvelden bij Kaldeborn in Heerlen. Hier zag ik vaker schapen en ik zag ook wel eens honden les krijgen in schapendrijven. Indy toonde overigens geen aandacht voor de schapen als we er langs liepen, ze had het te druk met de andere honden om haar heen. Alles bij elkaar houden. Op een dag kwam ik een schaapsherder tegen en vroeg hem of er lessen waren. Hij vertelde bij wie ik moest zijn en gaf mij een telefoonnummer. Ik belde kort daarna en ik kreeg te horen dat ik mocht komen proberen met Indy.
En dus hadden we onze eerste les. De schaapsherder had zelf twee honden en Indy was vooral op hun gefocust. Ik moest Indy aangelijnd houden en achter de schapen aan lopen die vooruit werden gedreven door de herder zijn honden. Dan zou hij ervoor zorgen dat de schapen gingen rennen en zodra hij ‘Ja’ zei, moest ik de lijn laten vallen. Indy bleef zijn honden drijven maar op het moment dat de schapen versnelden, ging er bij haar een knop om. ‘Ja!’ zei de herder en ik liet haar los en daar ging ze. Uit zich zelf maakte ze rondjes om de schapen, om alles bij elkaar te houden. De herder zorgde er voor dat ze af en toe van richting veranderde en na 10 minuten was Indy gesloopt. Dat was het dan.

Uit zich zelf maakte ze rondjes om de schapen, om alles bij elkaar te houden

Geen idee of ze er voor gefokt was, maar ze had aanleg genoeg en de herder was onder de indruk. Ik moest na 2 weken bellen of er plek was, het kon zijn dat een van zijn leerlingen er mee ging stoppen. En dat bleek ook zo te zijn. Sindsdien hebben we twee keer per week les.
De kleine kudde van de schaapsherder bestaat uit 17 schapen, maar meestal oefenen we met 6 schapen. Je werkt vooral met je lichaam om de hond te laten weten welke richting zij moet opdraaien en dan koppel je hier een commando aan. Ik heb gekozen om de commando’s rechts, links, terug en lie down te gebruiken. Ook het commando easy als ik wil dat ze rustiger doet. En het commando That will Do, als we klaar zijn en als ze dus niet meer mag drijven. Wat heel belangrijk is, is dat de hond een outrun kan maken. Een outrun is bedoeld om de schapen op te halen als ze ergens achter staan. Dan geef ik het commando links of rechts maar in de lange vorm, dan weet Indy dat ze wijder om de kudde heen moet lopen en achter de schapen uit moet komen om ze vervolgens naar mij toe te brengen. 

Communicatie met lichaam (en stok)

Als de hond eenmaal zo ver is dat ze de outrun goed kent en goed luistert, dan wordt er geoefend met een grote kudde. En dan heb ik het over meer dan 200 schapen. Dit hebben we tot nog toe twee keer mogen doen. En dit is heel bijzonder, een gaaf gezicht om zoveel schapen te zien en je hond zo in haar element. Het einddoel is namelijk dat je zelf schaapsherder kunt worden, zodat je de gemeente kunt helpen met het onderhoud van stukken land. Je moet een grote kudde kunnen verplaatsen zonder hekwerk om ze stukjes land te laten begrazen. Dit houdt in dat jouw hond dus heel erg betrouwbaar moet zijn, er zijn wegen in de buurt, andere honden en er zijn planten en bomen die niet beschadigd mogen worden. Wij zijn dus nog lang niet zo ver maar het is een leuk vooruitzicht.

Bij de outrun loopt Indy wijder om de kudde heen en komt achter de schapen uit om ze vervolgens naar Ginny toe te brengen. 

Indy vind dit fantastisch om te kunnen doen en door de trainingen is ze in het dagelijkse leven veel rustiger. Ze wil nog graag andere honden drijven maar door de commando’s die ze nu beheerst kan ik haar laten stoppen of op afstand houden. Een trigger voor haar is als andere honden spelen. Dan wil ze er heel intens achteraan, want ze wil de groep beheersen en de honden bij de roedel houden. Eerst kon ik haar gewoon niet bereiken en moest ik haar aanlijnen. Nu kan ze op afstand blijven door wat ze heeft geleerd bij de schapen. Bij de schapen leert ze in principe geduld hebben, ze leert dat ze niet altijd mag doen wat ze wil. Als we bij de schapen trainen moet ze namelijk ook blijven liggen terwijl de honden van de herder de schapen verplaatsen, soms echt heel dicht langs haar. En als we klaar zijn met trainen moet ze met mij mee gaan en niet weer achter de schapen aan gaan.

Indy moet blijven liggen terwijl de schapen dicht langs haar heen lopen

Hoewel ik dacht dat ik het zelf niet zo leuk zou vinden en het eigenlijk alleen deed voor Indy, kan ik zeggen dat ik het inmiddels heel erg leuk vind. Niet alleen de lessen zelf maar ook de theorie die ik van de schaapsherder leer. Over de schapen, de natuur enzovoort. Het is heel bijzonder om te zien dat een hond doet waar hij voor gemaakt is, een team is met zijn baasje en ook nog een goede invloed heeft op de natuur. Zoals de schaapsherder altijd zegt: begrazing is het doel, de schapen zijn het middel en de hond is je gereedschap.

Indy woont inmiddels meer dan een jaar bij ons en ze is zo ontzettend gegroeid. Sinds we zijn begonnen met schapen drijven is ze veel zelfzekerder geworden en ze doet het dan ook heel goed in de behendigheid. 
Ik ben trots op hoe ver ze is gekomen en heel blij dat we een herder in de buurt hebben gevonden die ons les wil geven. 

Please follow and like us
fb-share-icon

5 reacties op “schapen drijven&rdquo

  1. Hallo
    Ik zou graag met Ginny in contact komen. Ik heb een jonge Welsh sheepdog van 10 maanden en zou dolgraag uitvinden of hij aanleg heeft – het ras is al eeuwenlang gefokt voor dit werk – en mogelijk met hem aan de slag gaan

  2. Goedenavond,

    Wij zouden graag in contact komen om meer informatie te verkrijgen over het schapen drijven. We hebben een border collie van bijna 2 en willen graag weten of zij geschikt is om dit uit te oefenen. Graag hoor ik van u.

    Vriendelijke groet,

    Audrey

  3. Hallo,

    Zou ik misschien gegevens kunnen krijgen van de herder die les geeft daar bij de Kaldeborn?
    Zou graag een keer met mijn border collie gaan om te kijken of hij er aanleg voor heeft, maar kan niets in de buurt vinden….

    Bvd!

    Groetjes Manon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *