A holi lotta fun

Geplaatst op

Wat is een Holi Fotoshoot?
Bij een Holi Fotoshoot wordt Holi poeder (gekleurd poeder) achter het hoofd van de hond gelegd. Vervolgens springt hij over een horde of vliegt in de lucht om een frisbee te pakken of rent om de slalom. Dit moment wordt gefotografeerd en levert waanzinnige kleurige beelden op.
De Holi Fotoshoot met dieren is bekend geraakt door fotografe Andrea Zachrau die dat vooral met paarden deed en vervolgens Jess Bell die dit met honden deed. Inmiddels zijn Holi Fotoshoots ontzettend populair.

De Holi Fotoshoot die je bij Chica’s Click Fotografie doet is altijd voor een zwarte achtergrond, gewoonweg omdat ik dat zelf het mooiste vind. De hond en de kleuren spatten dan veel meer van het scherm af. En dat is per slot van rekening waar het om gaat bij Holi.

Lya, te jong om te springen maar rennen kan altijd

Holi vindt zijn oorsprong in het Hindoestaanse Holifeest, Holi-Phagwa. Dit feest wordt jaarlijks rond de maand maart gevierd en is een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een Nieuwjaarsfeest. Mensen gaan de straat op en strooien met gekleurd poeder. Sinds een paar jaar zie je dit strooien met gekleurd poeder ook hier in het westen, tijdens feesten, festivals en zogenaamde colorruns.

Kortharig, geen enkel probleem

Terug naar de Holi Fotoshoot met honden. Heel terecht kun je bij een fotoshoot als deze een paar kritische vragen stellen.

Is holi poeder (gekleurd poeder) veilig om met dieren te gebruiken?
Info van de fabrikant: Het poeder is gemaakt van maiszetmeel, geurstof en kleurstof.
De kleurstoffen verschillen per kleur.
Geurstof: lavendel, lavendel olie, thee plant, salie, dille, 2- undecanone, kamille, rozemarijn, rozemarijn olie, azijnzuur E260.
Kleurstoffen: Rood E124 / Groen E102 E133 / Roze E122 / Geel E102 / Oranje E102 / Blauw E133.
Het inademen van het kleurpoeder is niet slechter dan het inademen van stof. Mocht het poeder in de ogen komen, dan kan dit licht irriterend zijn.
Het poeder is dus niet giftig voor mens, dier of mileu.
Tijdens de poedersessie is het belangrijk om het poeder weg te houden van de ogen en luchtwegen van dieren, en het overtollige pigment onmiddellijk te verwijderen nadat we klaar zijn.
Het is belangrijk dat de honden het poeder niet inademen. Het poeder wordt daarom alleen maar achter het hoofd gedaan en we laten de hond alleen maar voorwaarts gaan, zodat het poeder niet in zijn gezicht vliegt. Bij een portretje sprenkelen en deppen we voorzichtig wat poeder rondom de neus, op de wangen, het voorhoofd en de hals.
Voor honden met chemische gevoeligheden kun je het beste nietgekleurd poeder gebruiken (maiszetmeel).

Ook Franse Bulletjes doen het goed bij de Holi Shoot

Hoe zit het met opruimen?
Het kan een kleurige bende worden! Zorg er tijdens de shoot voor dat je kleding draagt waarvan je vindt dat het niet erg is om vies te worden. Zorg ervoor dat je een borstel en / of handdoek bij je hebt en een plastic zak om ze in te bewaren nadat je ze hebt gebruikt.
De eerste keer dat het regent, zal de kleur van de grond verdwijnen. Het kan ook worden afgewassen met een slang.
De kleur op de hond moet grotendeels meteen na de sessie worden afgeborsteld of geblazen. Het is het gemakkelijkst te verwijderen als het droog is. Het is te adviseren om zoveel mogelijk kleur weg te borstelen / af te blazen voordat je de hond wast of nat maakt omdat het water wat pigment lijkt vast te houden.
Het is mogelijk dat er daarna sporen van kleur achterblijven, vooral bij meer lichtgekleurde dieren. Als vlekken een probleem zijn, kunnen we overwegen om niet-gekleurd poeder te gebruiken.
Als je goed oplet dat het poeder niet in het gezicht van de hond komt, zijn de poedersessies veilig. Maar iedereen moet beslissen wat het beste is voor zichzelf en zijn dieren.

Heel vaak zie je Border Collies bij de Holi Shoot

Zijn alle honden geschikt voor een Holi Shoot?
In principe wel. Een Holi Shoot kan met elk soort hond. Lang haar, kort haar, dik, dun, groot of klein. Alleen het soort foto zal verschillen. Zo kan de ene hond heel mooi springen en de andere hond niet. Maar elke hond kan rennen of stilzitten. Want ook een Holi-Portret is een mogelijkheid. De enigste voorwaarde is dat de hond het accepteert dat je hem aanraakt en poeder op hem doet.
Twijfel je of jouw hond geschikt is, bespreek het dan met me. Samen komen we er wel uit.

Heb je nog vragen of heb je interesse in een Holi Fotoshoot, neem dan contact op met me via de contactpagina.

Please follow and like us
fb-share-icon

Eén antwoord op “A holi lotta fun”

  1. Geweldige foto’s, ik heb zelf nu een aussie pup van 9 weken oud en als ze iets ouder is zou ik het leuk vinden om deze fotoshoot te laten doen.

    Is het mogelijk als ik later in het jaar met mijn zus en haar hond dit ga doen, dus 2 honden alleen niet van dezelfde eigenaar maar wel famillie.

    En wat zouden de kosten zijn van het basis pakket?

    Groetjes Faye

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *