Foto’s hebben van je hond is om meerdere redenen leuk en eigenlijk onmisbaar. Met foto’s leg je herinneringen vast en als je geregeld foto’s maakt van je hond, dan zie je hoe je hond zich door de jaren heen ontwikkeld. Van pup tot senior. Het is altijd leuk om terug te kijken naar een jaartje geleden, of twee of drie of meer jaren. Een mooie foto van je hond bij jou thuis aan de wand kan een pronkstukje zijn of een foto in een lijstje op je bureau brengt even een lach op je gezicht als je druk aan het werk bent. Na het overlijden van je hond, kan zijn foto je troost bieden en jaren later kun je nog naar de foto kijken en terugdenken aan de fijne tijden die jullie met mekaar gehad hebben. Ach, ik denk ik hoef het jullie eigenlijk allemaal niet uit te leggen.
Maar wat ik wel uit kan leggen, is hoe je de leukste foto’s van je hond kunt maken. Natuurlijk kun je gewoon een snapshot maken van een leuk moment. En met wat goed geluk is dat een prachtige foto. Daar is helemaal niks mis mee. Maar als je het wat serieuzer aan wilt pakken en het niet van alleen goed geluk wilt laten afhangen, dan heb ik wel wat tips en adviezen voor je. Uiteraard kun je met de ene camera meer dan met de andere. Maar voor deze tips die ik je nu ga geven, maakt het niet uit welke camera je hebt. Een dure spiegelreflex met professionele lenzen of de camera van je telefoon.
Het allereerste en allerbelangrijkste advies bij het fotograferen van je hond is: zorg dat het leuk is voor alle partijen! Een fotoshoot moet een feestje zijn, een leuke en ontspannen ervaring. Als de hond gestresst raakt om wat voor reden dan ook, dan zie je dat terug op de foto. Oefening en beloning zijn de toverwoorden hier. Je kunt bijvoorbeeld de hond heel snel leren om naar de camera te kijken, door hem elke keer te belonen als hij kijkt. Met een camera die klikt bij het afdrukken krijg je daarbij ook nog eens een clicker-effect. Ik gebruik deze oefening vaak voordat ik met de shoot begin. Ik neem een handjevol lekkers, laat de hond aan de camera snuffelen en geef een snoepje terwijl ik click. Als ie gewend is aan de camera houd ik de lens wat hoger en zodra hij kijkt click ik en geef een snoepje. Kijken naar de camera levert een beloning op en daarmee heb je de positieve associatie met de camera snel gecreëerd. Je kunt er ook nog een commando bij geven, bijvoorbeeld ‘kijk’. Vergeet niet geregeld je hond een snoepje te geven als ie kijkt.
Wil je dat jouw hond een bepaalde pose doet voor de foto, dan oefen die eerst met hem. De basis gehoorzaamheidscommando’s zijn al voldoende: zit – lig – blijf – sta. Natuurlijk kun je ook nog speciale poses oefenen, zoals liggen met de kop op de grond, een high five, zwaaien, een andere hond ‘omhelzen’, op de rug liggen en ga zo maar door. Pas als je hond het commando goed onder de knie heeft kun je de camera erbij pakken. Maar let op, als de hond eventjes geen zin heeft, ga niet dwingen en leg je camera weg. Ook als je zelf niet zo lekker in je vel zit en wat gestresst bent, laat de camera dan liggen. Doe misschien eerst wat ontspanningsoefeningen. Zowiezo ook tijdens een fotoshoot, neem geregeld pauze, laat de hond lekker vrij rondsnuffelen, ravotten of achter een balletje aanrennen (dit zijn vaak ook leuke onopgemerkte foto-kansen). Denk in elk geval altijd aan de eerste regel: het moet voor alle partijen leuk blijven!
Nu jullie de belangrijkste regel bij het fotograferen van honden goed begrepen hebben, kunnen we door naar de meer technische kanten van het fotograferen.
Daarbij is de belangrijkste regel dat de focus van de foto ligt op de ogen en uitdrukking van de hond. De ogen zijn immers de ramen van de ziel, zoals ze weleens zeggen. De hond hoeft niet perse recht in de lens te kijken, zijn blik kan ook naar opzij gericht zijn, op iets buiten het beeld van de foto. Soms maakt dat de foto juist spannend. Belangrijk is dat de ogen goed en scherp in beeld zijn. Een foto is krachtiger als de ogen goed en scherp te zien zijn.
Nu we het toch over de ogen hebben, zorg als het even kan ervoor dat ze schoon zijn. Even met een doekje viezigheid wegpoetsen. Dat geldt overigens ook voor kwijl of vuiltjes in de vacht.
Dan de omgeving. Dat is iets waar je misschien niet zo bij stil staat, maar de omgeving vormt vaak een groot gedeelte van de foto en daarom is het van groot belang hier veel aandacht aan te besteden. Als je een foto van je hond neemt, dan wil je dat alle aandacht van de kijker gaat naar? Juist ja, de hond. Zorg er daarom voor dat de rest van de foto rustig is en geen aandacht vraagt. Behalve als dat een functie in je foto heeft. Kijk dus verder dan alleen naar je hond. Zorg dat het plaatje compleet is.
Nogmaals, de ogen. Zorg dat je op ooghoogte fotografeert, vanuit het perspectief van de hond. Dat levert het meest intieme beeld op. Dus ga door je knieën, ga zitten op de grond of liefst nog, ga liggen op de grond. Of zet je hond op een verhoging. Maar zorg dat je op ooghoogte bent. Natuurlijk kun je ook van bovenaf naar beneden fotograferen, wat ook een leuk effect is. Of van beneden naar boven, wat vaak een majestueus effect geeft. In elk geval, als je dit doet, doe het dan ook goed, niet een beetje maar juist overduidelijk, anders mis je het effect.
Geluidjes. Het is erg handig om een repertoire aan gekke geluidjes te hebben of te kunnen maken. Zo’n gek geluidje levert vaak een nieuwsgierige blik op, gespitste oortjes en soms zelf een scheef koppie. Maar ben spaarzaam. Als je ze teveel gebruikt verliezen ze hun effect.
Licht. Zonder licht kun je geen foto maken. Fotografie betekent letterlijk dan ook ‘schrijven met licht’. Zogenaamd zacht licht geeft meestal de mooiste foto’s. Zacht licht betekent dat de schaduwen zacht zijn. Zacht licht krijg je op bewolkte dagen of in de schaduw. Daarnaast is binnen de fotografie het algemeen bekend dat je het mooiste licht hebt rondom zonsopkomst of zonsondergang. Het makkelijkst is het ook om, als de zon niet verscholen achter de wolken is, met de zon in je rug te fotograferen. De zon belicht zo je onderwerp, de hond dus en zorgt voor een lichtsprankje in de ogen, waardoor die nog meer sprekend uitkomen op de foto. Door tegen de zon in te fotograferen, maak je het jezelf en je camera erg lastig. Je moet weten wat je doet, want je krijgt anders al snel een verkeerd belichte foto. Houd het dus makkelijk voor jezelf en zorg dat de zon achter je is.
Compositie. Oftwel de ordening in het beeld dat je vastlegt. De ordening van de onderwerpen in je foto kan van je foto een topper maken of een misser. Er zijn een aantal regels ten aanzien van die compositie. Die regels hoef je natuurlijk niet op te volgen, maar de ervaring leert dat als je ze wel toepast, je de grootste kans maakt op een foto die fijn is om naar te kijken.
Een van deze regels heet “de gulden snede” ook wel “de regel van derden”. Op veel camera’s zie je in de zoeker wel eens een verdeling van vlakken. Zowel in de lengte als in de breedte wordt de foto verdeeld in 3 vlakken, waardoor je 9 vakjes krijgt. Een hond fotograferen op de gulden snede houdt in dat je de hond qua compositie plaatst op één van de twee verticale lijnen. Daarbij rekening houdend met de kijkrichting van de hond, waarmee ik bedoel dat je de hond kijkruimte in de foto geeft. Kijkt de hond naar links, dan zet je hem op de rechter lijn en andersom.
Er valt over compositie en over het fotograferen van honden nog veel meer te vertellen, maar met deze adviezen kom je al een heel eind.
Wil je echt goeie foto’s van je hond, overweeg dan eens om een professionele fotoshoot te boeken bij een gespecialiseerde hondenfotograaf. Een fotograaf die gespecialiseerd is in hondenfotografie zorgt ervoor dat de fotoshoot een leuke ervaring is die je samen met je hond doet met als resultaat prachtige beelden in goeie kwaliteit om groot af te laten drukken.