De Dames Hond

Geplaatst op
De Dames Hond

De titel van deze blog zal vast allerlei associaties oproepen. Zou de blog gaan over de hond van een dame? Over hondenrassen die passen bij dames? Of wellicht gaat de blog over het wel en wee van teefjes? Maar nee, niks van dat alles. Deze blog gaat over een jeugdgezondheidszorginstelling die werkt met honden. En deze instelling heet, jazeker, De Dames Hond.

De Dames Hond, dat zijn Judith en Madelon. De naam is zo gekozen omdat het makkelijk beklijft bij kinderen. Kinderen associeren volwassenen vaak met waar ze wonen of iets anders wat ze kenmerkt. Bijvoorbeeld oma Munstergeleen, of opa Friet. Judith en Madelon zijn dames en ze werken met honden, dus voor kinderen zijn het de dames Hond.

De Dames Hond is een organisatie die coaching en begeleiding biedt aan jongeren en (jong) volwassenen met verschillende ontwikkelingsproblematieken. Judith en Madelon zijn de kracht achter deze organisatie en ze doen hun fantastische werk samen met hun viervoetige collega’s, de honden Fientje, Cash, Juul en Lotje.

Toen Judith me benaderde voor een shoot met de honden was ik meteen super enthousiast. De eerste shoot deden we met Fientje en Cash. De shoot met Lotje en Juul volgt later. Omdat het werk van deze honden me erg intrigeert, vroeg ik aan Judith tijdens de shoot met Fientje en Cash, of ze wellicht iets wilde schrijven over De Dames Hond. Want ik kan me voorstellen dat meer mensen geïnteresseerd zijn in het werk dat zij leveren en wat zij kunnen betekenen voor jongeren.

Judith met Fientje en Cash

De Dames Hond is gevestigd in Landgraaf en biedt zoals gezegd coaching en begeleiding aan jongeren en (jong) volwassenen met verschillende ontwikkelingsproblematieken. Tevens bieden we groepsbegeleiding en weerbaarheidstrainingen. In alle begeleidingen en coachingen ligt het accent op het ontwikkelen en vergroten van zelfvertrouwen, lichaamsbewustzijn, lichamelijke en emotionele veiligheid en communicatie.

De coaching en begeleiding geschiedt met inzet van onze Animal Assisted Therapy-Dogs Cash, Fientje, Lotje en Juul. Samen werken we als team aan de opvoedings- en ontwikkelingsvragen die er liggen. 

Honden werken kalmerend, troostend en spiegelend tijdens interventies waardoor er vaak sneller en effectiever gewerkt kan worden aan doelen en hulpvragen. Tijdens hun inzet werken de honden aan het vergroten van zelfvertrouwen en het onderzoeken, ontwikkelen en toepassen van eigen mogelijkheden en het helpen bij persoonlijke groei.

Voor de jongere voelt het laagdrempeliger dan veel andere vormen van hulpverlening. Onze honden veroordelen immers niet, die accepteren de jongere zoals deze is en gaan vanuit dat gegeven een relatie met de jongere aan. 

Als jongeren de vaardigheden leren om zich geaccepteerd en gerespecteerd te voelen, zich bewuster worden van wie ze zijn en durven vertrouwen op zichzelf, dan zijn ze weer in staat op eigen kracht hun weg te vervolgen.

Wil je meer weten over De Dames Hond? Check dan zeker eens de site van De Dames Hond: www.dedameshond.nl

Fientje de Australian Shepherd
Fientje

Fientje is een Australian Shepherd, geboren in 2012. Ze is minder ‘fluffy’ dan andere aussies die ik wel eens voor mijn lens heb gehad. Fientje is namelijk uit de zogenaamde werklijn. Ze is de oudste van het stel en vanwege haar leeftijd mag ze het wat rustiger aan doen. Haar kracht ligt in het bieden van een luisterend oor, kalm blijven bij onrust en het bieden van troost.

Cash

Cash is een Texas Heeler reu, geboren in 2016. De Texas Heeler is een ras dat je in Nederland niet zo vaak tegenkomt. Het is een kruising Australian Shepherd X Cattledog. Fientje is de moeder van Cash. Hij is een echte werkhond en een kei in speuren en werken met kinderen. Hij biedt kinderen niet alleen troost maar ook inzichten.

De andere honden van De Dames Hond, Lotje en Juul, zijn twee dalmatiërs en ik hoop ook hun snel quality time te bieden in de vorm van een fotoshoot!

Zelf ook interesse in een fotoshoot? Neem dan contact met me op via de mail

Please follow and like us
fb-share-icon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *