Gel flits

Geplaatst op

Het leuke van het volgen van een fotografie opleiding is dat je allerlei technieken leert die je anders niet zo snel zult uitproberen. Zo stond laatst het flitsen met kleurengels op het programma. Ik dacht, nee dat is niks voor mij. Maar vanwege de opdracht ging ik me wat meer erin verdiepen en inmiddels ben ik om. Want wat een wereld van creativiteit is er voor me opengegaan!

oranje gel subtiel op de achtergrond

Natuurlijk kun je de kleurengels perfect in de studio gebruiken, bijvoorbeeld om de achtergrond in de gewenste kleur te veranderen. Of je zet een zogenaamd masker op de flits, wat ook een leuk effect geeft. Je kunt de kleuren op een eindeloos aantal manieren gebruiken en combineren. En met Chica en Nanaimo is dat geen probleem, want zij hebben een engelengeduld in de studio, terwijl ik van alles uitprobeer.

Maar ook buiten kun je hele leuke effecten bereiken met de flits en de kleurengels. Zeker bij een mooie zonsondergang. Dus aangezien het weerbericht voor de komende week er perfect uitziet, plaats ik op Facebook een oproep voor een geschikt model om te gaan experimenteren. Al gauw meldt Natacha zich met haar sheltie Dora.

Dora tussen de narcissen langs de weg

Samen met Mika, het maatje van Dora en Natacha’s moeder, gaan we op pad. Ik had van te voren al een plek in gedachten waar ik al mijn ideeën zou kunnen uitproberen. Een narcissenveldje, een bospad, een oude muur, een vrijstaande boom en een vrij stuk met open hemel. En dat allemaal op 1 vierkante kilometer. In mijn kofferbak gaan flitsen, gels, modifiers en statieven mee. Dan nog natuurlijk de camera en lenzen. Het is een heel gesjouw, dat wel. Gelukkig kan ik overal goed met de auto komen, anders had een bolderkar niet misstaan.

Natacha heeft niks teveel gezegd over Dora. Ze is het perfecte model. Geduldig blijft ze op haar plek zitten of liggen of staan, terwijl ik de camera en de flitsen rustig op mijn gemak instel. Mika bekijkt zich alles goed en mag ook op de foto. En ook hij doet het super. Dan maak ik ook maar een foto van de twee samen. Want wat een leuk stel is het.

Dik anderhalf uur later zijn we klaar. Wat was dit een leuke shoot! Door het gebruik van de flits en de gels krijg je niet de gangbare foto’s maar iets heel bijzonders. En dat is precies waar ik blij van wordt als ik aan het fotograferen ben.

Geinspireerd door de Indiase trouwfotograaf Joseph Radhik


Please follow and like us
fb-share-icon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *